EÚ schválila Grécku národný plán obnovy za 30,5 miliardy eur

17.06.2021 Celý región

Brusel 17. júna (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že schválila aj grécky národný plán obnovy a odolnosti v hodnote 30,5 miliardy eur. Grécko by malo v období rokov 2021 - 2026 získať 17,8 miliardy eur v podobe nevratných grantov a 12,7 miliardy EUR vo forme výhodných pôžičiek cez nástroj na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je hnacou silou multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Oznámenie EK nasleduje po tom, ako v stredu ako prvé schválila národné plány Portugalska a Španielska. Odsúhlasenie financií pre národné reformné plány týchto krajín podpísala šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Leyenová počas pobytu v Aténach upozornila, že EK posúdila plán Grécka na základe kritérií stanovených v nariadení o RRF. Analýza eurokomisie zvážila, či investície a reformy uvedené v národnom pláne Grécka podporujú prechod na zelenú a digitálnu ekonomiku, či prispejú k efektívnemu riešeniu výziev identifikovaných v európskom semestri, a tiež či posilnia rastový potenciál tejto krajiny, vrátane vytvárania nových pracovných miest a posilnenia ekonomickej a sociálnej odolnosti.

"Tento plán je ambiciózny a pomôže vybudovať lepšiu budúcnosť gréckeho ľudu. Môže zmeniť podobu Grécka na ďalšie desaťročia. Musíme z toho vyťažiť to najlepšie pre ďalšie generácie," opísala význam tohto plánu Von der Leyenová a svojich gréckych hostiteľov uistila o tom, že EÚ budeme stáť po ich boku pri realizácii stanovených ambícií.
 

Vyberte región

mark